Saturday, October 22, 2016

APA ITU SENSORY PLAY, MANFAAT SERTA MATERIAL YANG BOLEH DIGUNAKANMungkin kita biasa dengar sensory play, sensory play..tapi apa benda sensory play ni sebenarnya? Mungkin ada yang kurang faham apa itu sensory play. Tak apa.. kita belajar pelan-pelan..

Sensory play dalam bahasa mudahnya adalah apa-apa aktiviti yang meransang dan membantu perkembangan deria anak-anak kita. Tak kiralah sama ada deria sentuh, bau, rasa, penglihatan ataupun pendengaran. 

Contoh paling senang adalah bermain playdoh..Bermain playdoh dapat meransang deria sentuh anak kita. Jadi bermain playdoh adalah termasuk dalam sensory play.

Seperti juga namanya, sensory play mestilah baik untuk perkembangan sensori anak-anak kita kan. Ia membolehkan anak-anak untuk meneroka deria mereka dalam environment yang terkawal dan selamat. Tapi ada lagi 5 kelebihan sensory play yang saya nak kongsikan dengan anda.

1) meningkatkan keyakinan
Sensory play memberikan anak-anak challenges baru dan masalah untuk diatasi. Jadi tidak hairanlah ia dapat membantu menambahkan keyakinan diri anak-anak.

2) Mengajar anak-anak self-control
Ha..kadang-kadang anak-anak boleh jadi terlalu 'overwhelm' dengan persekitaran mereka kan. Itu yang mudah nak mengamuk tu. Sensory play mempunyai soothing effect dan dapat menjadikan anak-anak lebih tenang serta membantu mereka untuk mengatur pemikiran dan perasaan mereka.

3) Mencetus kreativiti
Sensory play adalah cara yang baik untuk meningkatkan daya kreativiti dan imaginasi anak-anak. Bayangkan berapa banyak benda yang mereka boleh buat dengan pasir ataupun playdoh!

4) Melatih social skill
Ini kalau anak-anak bermain dengan rakan-rakan. Bayangkan anak-anak bermain air ataupun lumpur dengan kawan-kawan mereka. Ia dapat membantu meningkatkan kemahiran komunikasi dan juga sosial mereka.

5) Membina kemahiran fizikal
Sensory play juga dapat membantu membina kemahiran fizikal anak-anak seperti koordinasi, stabiliti dan juga motor-planning skills. Mengguli doh, menggunakan penyepit (tongs), melukis dengan jari dan sebagainya adalah sangat bagus untuk perkembangan anak-anak.


Antara CONTOH BAHAN-BAHAN yang boleh digunakan untuk sensory play adalah:
- playdoh
- kinetic sand
- slime
- flubber
- sand foam (sand+shaving foam)
- floam
- soapy foam
- oobleck
- cloud dough
- ais
- popcorn kennel
- jelly
- lemon, lavender, basil (untuk bau)
- light box
- fabrik dengan pelbagai texture yang berbeza
- kekacang, oats, pasta (kalau tak kisah anak-anak main dengan food items, kalau rasa ia satu pembaziran makanan tak apa...semua orang ada pendapat berbeza..kita raikan)
- bubble wrap
- edible finger paint (boleh bantu juga ransang deria rasa, terutama pada bayi)

Kebanyakkannya anda boleh buat sendiri dirumah. Ini termasuklah kinetic sand yang tengah popular sekarang ini. Cuma perlu rajin google sahaja atau tengok di youtube. 

Banyak idea-idea menarik yang boleh anda tiru dan buat dengan anak-anak dirumah. Semuanya ada dihujung jari..yang penting rajin, tak gitu..

Tapi saya tahu anda semua ibu bapa yang hebat..Memang rajin buat semua ni kan..Kalau tak, takkanlah anda baca artikel ni sampai habis. Oklah..selamat beraktiviti dengan anak-anak, lain kali kita cerita lain pula. Byeee ^_^
=====================================

Artikel ini dibawa  khas oleh Shaznur ^_^

'Shaznur edutoys - permainan terbaik untuk anak anda'

Whatsapp 010-9152658


No comments:

Post a Comment