Thursday, October 13, 2016

Apa itu kemahiran motor halus dan kenapa ia penting?

Apa itu kemahiran motor halus?

Kemahiran motor halus merupakan kemahiran yang melibatkan penggunaan otot-otot kecil yang mengawal pergerakan tangan, jari dan ibu jari. 

Dengan berkembangnya kemahiran ini, anak-anak akan mampu melakukan tugas-tugas penting seperti menulis, makan sendiri, memasukkan butang pada baju dan membuka serta menutup zip pada pakaian. 

Kemahiran ini berkembang melalui pengalaman dan pendedahan kepada pelbagai jenis permainan, material malahan juga makanan (seperti kismis, bijirin dsb)


Kenapa kemahiran motor halus ini penting?

Tangan kecil perlu dilatih bagi membina ketangkasan dan kekuatan. Kita sebagai ibu bapa ataupun pengasuh, boleh membantu proses ini dengan menggalakkan anak-anak untuk meneroka dan berinteraksi dengan pelbagai jenis benda. 

Permainan, pengepit baju, gunting dan play dough merupakan contoh peralatan yang dapat membantu membentuk kemahiran motor halus. Malah membantu kerja-kerja didapur (yang bersesuaian dengan umur) juga merupakan cara yang baik untuk membina kemahiran ini. 

Aktiviti seperti ini serta kemahiran memanipulasi membantu menyiapkan anak-anak untuk memegang dan menggunakan pensil. Ini merupakan langkah pertama dalam mempelajari bagaimana untuk mewarna, melukis dan akhirnya menulis.Antara contoh aktiviti yang dapat membantu melatih kemahiran motor halus:
- mengambil makanan dengan jari (finger feeding)
- finger painting
- bermain dengan playdoh
- mengikat tali kasut
- memasang butang baju
- menggunakan penyepit baju
- aktiviti menggunting kertas
- mewarna

Antara contoh permainan yang dapat membantu kemahiran motor halus:
- lacing beads
- blocks
- puzzle (knob puzzle, jigsaw puzzles)
- bead maze
- play doh
- modeling sand
- permainan memasak
- construction toys
============================

Instagram: Shaznur Edu Toys
Whatsapp: 010-9152658

No comments:

Post a Comment